Ta vare på matvarene
Hvert år kaster hver nordmann 42 kilo* mat som kunne vært spist. Det betyr at hver åttende handlepose går rett i søpla.
For 40 år siden var det få som snakket om kasting av mat og sløsing med råvarer. Da spiste vi opp maten vår og lagde nye retter av restene fra i går, uten å lure på om det ville smake godt eller være trygt. Gradvis har vi begynt å stille høyere krav til mattrygghet og tilbudet av råvarer, samtidig som vi har blitt mer avhengige av ferdigmat for å få hverdagen til å gå rundt. Vi utnytter sjelden hele råvaren, og mange vet ikke hvordan de skal bruke opp rester. Matsvinn står alene for åtte prosent av verdens klimagassutslipp.
Best før versus siste forbruksdag
En grunn til at vi kaster mye mat er fordi den har gått ut på dato. Vi vet ikke hva som er forskjellen på best før og siste forbruksdag, og er ikke trygge på hvordan mat skal lukte og se ut når den ikke er helt fersk, men fremdeles kan spises. Vi kaster med andre ord mye mat fordi vi ikke vet bedre. Vi tror maten er blitt dårlig og er redde for å bli syke, for eksempel av hard ost med mugg på. Derfor kaster vi den. Når det egentlig bare er å skjære bort muggen med kniv.
Langreiste “left overs”
En annen grunn til at vi kaster mye mat, er fordi vi ikke tenker nok på at mat er en verdifull ressurs som ofte har reist langt for å komme til tallerkenene våre. Banan er matvare som ofte har reist svært lang, for eksempel fra Colombia i Sør-Amerika, fordi den trives best under varme og solfylte forhold. Det er omtrent 10.000 kilometer unna – alt for langt for at den skal ende opp i matavfallet fordi vi kjøper for mye mat, lager for mye mat, eller ikke tar godt nok vare på restene. All mat har en verdi, og det er viktig å spise opp alt du har kjøpt. Brune bananer kan brukes i bakst, tørt brød kan bli til krutonger, og slappe tomater egner seg i pastasaus.
Så. Hva kan jeg gjøre for å kaste mindre mat?
- Planlegg godt. Finn rutiner som passer for familien din. Henge opp en handleliste på kjøleskapet, som dere skriver opp matvarer etterhvert som det går tomt. Da blir det enkelt å handle det dere trenger, i steden for en tacosaus til når dere allereie hadde fire fra før. Prøv også å planlegge en ukemeny med noen råvarer som går igjen. Da blir det enklere å få brukt opp alt.
- Hold orden i kjøleskapet. God orden og hygiene i kjøleskapet kan spare både matsvinn og penger. Sett den eldste rømmeboksen fremst, age before beauty, og ha pålegg i en egen hylle eller skuff.
- Utsiden teller. Pakk restemat og åpnede pakninger godt inn før dere setter dem vekk. Det hindrer matsmitte og uttørking i kjøleskapet.
- Bruk fryseren. Husker du å spise maten i fryseren før den blir for gammel? Merk maten med dato før du legger den i fryseren, så har du oversikt. Det er fornuftig å fryse ned maten i passende porsjoner, men husk å ta hensyn til hvor mange dere er i husholdningen.
- Innfør en restedag i uken. Ha en fast restedag hver uke, for eksempel på torsdager. Så kan du spise deg ut av kjøleskapet før helga, og handle inn ny mat med god samvittighet.
- Det du har > det du vil ha. Spør deg selv om hva du har i skapet, i stedet for hva du har lyst på. Da er sjansen større for at du ikke må kaste mat du allerede har.
- Oppbevar maten riktig. Mat som skal ha det kaldt, som fisk og meierivarer, holder lenger hvis de oppbevares ved riktig temperatur. Pakk maten godt inn og legg den i kjøleskapet med en gang du kommer hjem fra butikken, så holder den seg fersk lenger.
- Best før. Best før-datoen opplyser om når produsenten mener maten er på sitt beste. Det betyr ikke at den er dårlig eller uspiselig etter best før-datoen er passert. Bruk sansene dine før du bestemmer om du skal spise eller kaste maten, og husk at det er flere steder du kan kaste mat enn i søpla. Slappe råvarer kan slenges i en chili sin carne eller lasagne.
*Siste forbruksdag. Mat som er merket med siste forbruksdag er ferskvarer som er merket med det for å sikre mattrygghet. Fersk fisk, kylling, bearbeidede kjøttprodukter, rå pølser og en del kjøttpålegg. Ser du at utløpsdatoen nærmer seg kan du bruke fisken eller kjøttet i en middag, eller legge det i fryseren, så du slipper å kaste det.
*Vær kreativ. Selv om råvarene endrer karakter, betyr det ikke at de er uspiselige. Hos Matvett finner du blant annet et bruk opp-leksikon, et oppslagsverk hentet fra boka Kunsten å ikke kaste mat, som viser deg hva du kan gjøre med råvarer som ikke frister lenger. Fra brungul brokkoli til tørre bakevarer.
* 42 kilo er gjennomsnittet som hver normann kaster per år når vi deler matavfallet fra både husholdninger og næring på antall innbyggere. Kilde: Matvett og Østfoldforskning.