Avfallsfri ferdsel i naturen

Vi kjenner alle til oppfordringene ”Sporløs ferdsel” og ”Etterlat naturen like fin som før”.  Her er tips til hvordan du kan dra på avfallsfri fjelltur.

18. juli 2024

Avfall skal aldri forlates ute i naturen og de fleste av oss er gode på å ta med oss søpla vår hjem fra tur. Hvordan kan vi bli enda bedre til å lette sekken for unødvendig bagasje og avfall og dra på avfallsfri tur i fjellet? 

Start når du pakker sekken

Lett sekk på tur er jo alltid en fordel. Fjern unødvendig emballasje på matvarer før du drar og beregn hvor mye du faktisk trenger av mat. Tørrvarer kan tas over i solide ziplock-poser og smør kan puttes i egen boks. 

Pakk smart på tur slik at turen blir avfallsfri
Pakk smart: Alt du tar med inn i naturen skal du som hovedregel ta med hjem igjen. Ta med noen ziplock-poser og en kartong, så har du det grunnleggende for å sortere. Avfallet kan samles i en pose som festes utenfor sekken, så er det lett å kaste noe der når det trengs. Foto: Unsplash

 

Zip-poser er praktisk til så mangt på avfallsfri fjelltur
Ziplock-poser: Kan brukes til å ha med porsjonsmengde på mat, og til å sortere avfall i underveis. Foto: Unsplash

 

Papp og papir på bålet 

Små mengder papp og papir kan brennes på bålet når det ikke er bålforbud. Det er viktig å ikke brenne emballasje som har folie eller plast i seg. Kun rent papir kan gå i bålet.  

Vær forsiktig med hva du brenner på bålet, avfallsfri betyr ikke at du kan brenne opp alt avfall
Rent papir på bålet: Ta en siste sjekk før avreise at det ikke ligger igjen noe i bålrestene som ikke har brent opp. Foto: Unsplash

Organisk avfall 

Som hovedregel på korte dagsturer så er det best å ta med matavfallet hjem. På lengre turer kan noe brennes eller graves ned, men husk at til og med banan- og appelsinskall trenger to år på å brytes ned, så sørg for å skjule det slik at det kan ligge å råtne i fred, ute av syne til nestemann som kommer.

Fanger du fisken sjøl på fjellet er maten helt avfallsfri

Avfallsfri do på tur

Grav et hull på minst 15 cm når du går på do og dekk til etterpå. Bruk mose eller nedbrytbart papir til å tørke. Annet papir, våtservietter og truseinnlegg tas med ut igjen. 

Folk på fjelltur med store sekker på ryggen i åpent terreng. Ved å ta med alt avfall man ikke kan brenne hjemme igjen blir turen helt avfallsfri

Plukk søppel du kommer over

Når du likevel har en liten pose i lommen for restavfall så er det ingen sak å plukke opp avfall du kommer over mens du går. Det kan virke som en bagatell, men en avfallsfri natur betyr mye for alt levende i naturen, og for de som kommer etter deg.

Målet er at all natur er helt avfallsfri! Ei vannflaske ligger oppå brune høstblader i naturen.

Går turen videre med bil? Les om  sortering på bilferie her