Mange returpunkt utvides – andre endrer plassering eller fjernes

8. august 2024

FIAS både ønsker og er pålagt å tilby så mye sortering som mulig for hytteeiere. Sortering av avfallet fra hytter er avgjørende for å nå det nasjonale målet med 65% gjenvinning innen 2035 (i dag er vi på omkring 40%). Ved å sortere mest mulig på hytta bidrar du til både mer gjenvinning og effektiv drift.

Vi jobber kontinuerlig med tiltak for å øke mengden sortert avfall som kan sendes til gjenvinning, og samtidig begrense økning i renovasjonsgebyret ved å drifte så effektivt som mulig.

Sortering av plastemballasje og matavfall

Som et prøveprosjekt utvidet vi sommeren 2023 åtte returpunkt med dunker for matavfall og  plastemballasje. Det har blitt positivt mottatt, sorteringen er bra og dunkene er mye brukt. Derfor fortsetter vi å utvide flere og flere returpunkt i hele regionen. Du kan følge med på hvilke returpunkt det gjelder her:

Oversikt over utvidede returpunkt med dunker for levering av matavfall og plastemballasje fra hytta

Feilsortering i containere og igjensetting på returpunkt 

I hele regionen sorteres det mye feil i containere på returpunkt, og det settes igjen store ting utenfor containere. Det fører til at vi må kjøre ekstra for å hente dette avfallet. Det koster ekstra kjøring og arbeidskraft hver gang. Vi har derfor satt i verk tiltak for å minske feilsortering og redusere kostnadene for ekstra opprydding på returpunkter. 

Kameraovervåkning 

Enkelte av returpunktene blir nå kameraovervåket slik at vi kan følge opp eventuell igjensetting av avfall utenfor containere, og vurdere å sende regning for opprydning.

Bedre utforming gir mer effektiv drift

På landsbasis viser det seg at returpunkt som ser ryddige og ordentlige ut har mye mindre misbruk i form av igjensetting av avfall utenfor containere. Vi har derfor søkt om og fått tilskudd fra Grønn framtid Innlandet til å utarbeid bedre returpunkt. Tiltak som skal gjøres i dette prosjektet utarbeides i løpet av 2024-25.

Mange returpunkter

Vi har omkring 90 returpunkter i regionen i dag. Mange av dem ligger langs veier hvor hyttteeiere naturlig kjører forbi på vei fra eller til hytta. Vi fjerner derfor en del av returpunktene som ligger langs hytteveier, eller der hvor returpunkt ligger tett.

Informasjon om endringer på returpunkt

Hver gang vi gjør endringer sender vi ut informasjon til kommunen det gjelder, slik at de kan informere på sine nettsider og videresende informasjon til hytteeierne i sin kommune. Du finner også oppdatert kart over plassering av returpunkt på Sortere.no (finnes både som app og nettside).

Har du spørsmål om disse endringene, ta kontakt med kundeservice på tlf. 62 49 48 00 man-fre kl. 8-15.30 eller send oss en e-post på firmapost@fias.no