Slik sorterer du klær, tekstiler og sko

Hvert år kaster nordmenn 49 000 tonn klær og tekstiler i restavfallet. Det tilsvarer i snitt rundt 9 kilo per person. Fra 1. januar 2025 er det nye krav til kildesortering, innsamling og materialgjenvinning av tekstiler. Målet er å sikre at mest mulig klær og tekstiler blir brukt om igjen eller resirkulert, og ikke ender opp som restavfall og blir brent.

3. januar 2025

Hvordan skal ødelagte klær og tekstiler sorteres fra 1. januar når de ikke lenger kan kastes i restavfallet?

Fra 1. januar 2025 er det nye krav til kildesortering, innsamling og materialgjenvinning av tekstiler.

Tilstanden på klær og tekstiler vi ønsker å kvitte oss med, varierer i stor grad. Noen er i god stand og fullt brukbare, mens andre er så ødelagte eller slitte at de ikke kan repareres.

Slik leveres brukbare og ødelagte tekstiler

Hos FIAS leveres både brukbare og ødelagte klær og tekstiler i samme container, men helst i separate poser. Merk gjerne posene med «ødelagt» eller «brukbart».

Leveres i containere med disse sorteringsmerkene.

Finn nærmeste gjenvinningsstasjon på Sortere.

Hva er brukbare klær og tekstiler?

Rene og tørre klær og tekstiler som er hele eller lett å reparere.

Hva er ødelagte klær og tekstiler?

Rene og tørre klær og tekstiler som er utslitte, hullete, har synlige flekker som ikke går bort, eller som av andre årsaker ikke kan brukes om igjen til samme formål.

Hva er brukbare sko?

Rene og tørre sko i par som er hele og kan brukes som de er.

Hva er ødelagte sko?

Ødelagte, tilgrisete, våte eller enslige sko som ikke kan brukes som de er.

Hva skjer med klær og tekstiler?

Klær, tekstiler og sko sendes videre fra FIAS til ettersortering på et anlegg. Herfra går brukbare klær, tekstiler og sko til ombruk, mens ødelagte klær og tekstiler går til gjenvinning så langt det er mulig.

Hvorfor skal ikke klær i restavfallet?

Utfordringen med å kaste klær og tekstiler i restavfallet er at de kan sette seg fast i maskiner og skape driftsproblemer på avfallsanleggene. I tillegg skaper det store klimagassutslipp fra forbrenning fordi mesteparten av tekstilene som kastes i dag inneholder plast. I tillegg mister vi muligheten til å bruke klærne og tekstilene videre. Vi kaster 49.000 tonn klær, tekstiler og sko i restavfallet årlig, mens rundt 27.000 tonn leveres til innsamlingsbokser for tekstiler. På grunn av de store volumene er det kun en liten andel av de innsamlede tekstilene som går til gjenbruk her i Norge.

Det beste vi kan gjøre for å redusere mengden ødelagte klær og tekstiler, er å redusere forbruket og velge klær av god kvalitet når vi først kjøper noe. Klær og tekstiler av god kvalitet har lengre levetid, og kan dermed redusere behovet for å hele tiden kjøpe noe nytt. Del og lån klær av andre, og vurder å kjøpe brukt fremfor nytt når du trenger noe. Ta vare på, reparer og bruk det du har – det mest miljøvennlige plagget er det du allerede har i skapet.


Du kan alltid søke på sortere.no hvis du er usikker på sortering, eller kontakte oss.